Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Min dotter är 2,8 månader och gå på altera mjölkersättning sedan hon var 10 månader. Hon har inte allergi men mer eller mindre känslighet. Nu säger läkare att de ska snart sluta skriva ut recept på altera för henne. Jag har försökt att trappa ned, men hon klara inte Semper t ex. Hon får kraftfulla reflux besvär. Hon går på Nexium.

Jag tänker fråga om det finns en mildare form mjölkersättning som är med mer nedbrutna proteiner, snällare, som man kan prova. Typ, NAn ? Vilken för hennes ålder? FIinns det något på recept? Hon kan ju dricka små mängder mjölk ( arla), men så fort man öka mängden hon börja har bekymmer. Hon älskar sin välling på morgon och kväll.

Jag använder mjölkfritt Sinlac som blandad med Altera. Vad kan jag ersätta Altera med? Mildare sorts? Behöver inte vara mjölkfritt. Vill gärna testa med mjölk men med nedbrutna proteiner typ.

Svar: Hej!
Jag tycker att du ska be din läkare om en remiss till dietist. Det är jättesvårt att ge råd till din dotter utifrån din beskrivning. Också med tanke på att hon har Nexium och refluxbesvär så tror jag det vore bra med en ordentlig kostgenomgång och sedan introducera någon ersättning som fungerar
för din dotter.

Det är också viktigt att se vad hon äter för övrigt för att
få en bra sammansättning av kosten för henne. Det finns många olika sorters mjölkfri välling, dels som dietist och läkare
kan skriva ut och dels i vanliga affärer.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Tårtbotten

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com