Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Lite lång anamnes, hoppas ni har överseende. En barnläkare på akuten misstänkte allergi mot komjölksprotein när vi kom in med vår då 2 mån gamla son pga långvarig diarré, magknip, blod i blöjan och fula utslag på kinder och bröst.

Jag delammar och gick över till en strikt vegansk, sojafri diet och vi kompletterade med Althéra på livsmedelsanvisning. Han blev mycket bättre ett tag, utslagen försvann men diarrén gav inte med sig. Bajsblöjan kom bara mer sällan ca var tredje dag. Efter ca 5 veckor var utslagen på väg tillbaka och det var otröstlig gråt/magknip efter varje flaska Althéra och hans tillväxtkurva började plana ut.

I väntan på uppföljningen på barnkliniken gav vi honom Neocate LCP på eget initiativ. På fyra dagar var huden fin och gråten borta. Barnläkaren tyckte ändå att vi borde försöka med en kaseinbaserad ersättning och efter första matningen var det gråt och knip igen. På två dygn var utslagen tillbaka, så vi gick tillbaka till Neocate LCP på eget bevåg igen. Barnläkaren råder oss nu att låta honom vila en hel månad med Neocate, sedan vill de att han ska fasas in på Nutramigen LGG 2 vid 5 mån ålder.

Min fråga: Vad kan det finnas för fördelar för vårt barn att äta Nutramigen (kaseinhydrolysat) med tanke på risken för ytterligare reaktion? Kan det finnas medicinska/näringsmässiga skäl att inte fortsätta med fungerande Neocate LCP som vi föräldrar inte är införstådda i?

Vi vill såklart undvika onödigt lidande för vår son. Jag får inga raka svar från barnläkare.
Tacksam för lite input!
Mvh Karolina

Svar: Hej!
Jag kan inte svara på varför inte läkaren vill att din son använder Neocate. Ibland är läkare "vana" vid att använda en ersättning, för att de flesta klarar av det. Därför kan det vara bra att träffa en dietist som har större kunskap om vilka ersättningar som finns. Likaså är det viktigt att ersättningen byts ut efterhand eftersom den är åldersanpassad.

Mitt svar blir att ni borde ha 1) en remiss till dietist, 2) den ersättning som han mår bäst på.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Vildsvinsköttbullar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com