Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Min dotter är 7,5 mån gammal. Har mjölkproteinsallergi o är ganska överkänslig fö, ibland reagerar med utslag utan att vi har kunnat hitta orsaken för det mesta.

Hon äter nu mjölkfri gröt o välling, Althéra ersättning samt hemlagad mat o frukt. Jag försöker variera så mycket som möjligt o funderat mycket på mjölkfria alternativ mest som mellanmål... Har hittat olika recept som innehåller havremjölk o övriga havreprodukter istället för komjölk. Men alla dessa produkter, samt även de mjölkfria margariner som finns, innehåller salt, som ska inte ges till barn under 1 år...

Får man använda de ändå? Vad är det som gäller? Något annat förslag till mjölkfria mål för en så liten bebis?

Svar: Hej!
Jag tycker att du kan använda olja i matlagningen, t ex rapsolja, olivolja eller solrosolja. På smörgås/kex mjölkfritt margarin. Den lilla mängden salt har ingen betydelse.

Som variation till mellanmålen tycker jag att du kan använda den berikade havremjölken, ungefär 1 dl per dag. Då kan du ha det till hemlagad kräm, bär eller som havreglass. Jag tycker också att du kan använda rismjölken - den berikade - som variation också. Däremot inte sojamjölken eftersom hon är känslig för annat än mjölken.

Det är bra att du varierar så mycket som möjligt och tänker på att introducera nya smaker utan mjölk. Det kommer din dotter att ha glädje av längre fram i livet!

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Enklaste pinnglassen

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com