Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Jag har just börjat skära ned på mjölkprodukter då jag läste lite att som reumatiker ska jag vara lite försiktig med mejeriprodukter.. Det enda som än är kvar är de få gånger jag äter bröd som är butiksköpt då jag har kvar lite och sedan osten på fredagspizzan samt att jag ska göra slut på min vassleprotein som jag tar efter träningen. Nu till frågan. Alla recept jag hittar på nätet på egengjord proteinshake har de med mjölk och undrar om det finns något bra recept man kan göra själv som ändå ger fullgott protein efter ett styrketräningspass? Kan tillägga att jag gör min egen havremjölk då det blir billigare. :)

Svar: Hej!
Det finns inga direkta studier som visar att reumatiker blir bättre av mjölkfri kost. Men, det kan vara värt att prova för vi är individer och det kan vara så att du mår bättre av det. Känner du ingen förbättring efter 3-6 månader, så finns egentligen ingen anledning att fortsätta med mjölkfritt, om du inte själv tycker det känns bra.

Det som är viktigt är att du får i dig tillräckligt med kalcium. Därför tycker jag att du ska köpa den kalciumberikade havremjölken. Den kan du använda till shakes/smoothie. Likaså finns det havreglass och sojaglass som du kan ha som bas.

Äter du sedan en allsidig kost med ägg, kött, fisk, ärter, bönor och linser så är det inte några problem att komma upp i rekommenderad mängd protein.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Lammstek med örter och oliver

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com