Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Är komjölksprotein allergiker. Så jag undra vad jag kan byta ut Keso, gräddfil, fetaost och hårdost mot för produkter som är mjölkproteinfria (likvärdiga)

En fråga till, Get och får produkter??? kan man inta sådana produkter som allergiker?

Tacksam för svar
Med vänlig hälsning, Ketty

Svar: Hej Ketty!
När det gäller gräddfil och gräddprodukter tycker jag att Oatly´s produkter är bra. Fetaost ska vara gjord på get- och fårmjölk, men det kan vara så att du reagerar på det, se nedan.

Prova sojatofu som du skär i bitar och marinerar i lag med olja, vinäger och kryddor. För hårdost tycker jag att du ska fråga i de affärer där du handlar. Det finns många olika sorter och de kan hjälpa dig. Välj gärna en sojabaserad eller havrebaserad, eftersom de är näringsmässigt bättre än de som säljs som "veganska".

Du bör alltså vara försiktig med får- och getmjölksprodukter eftersom du är komjölksproteinallergiker. Proteinerna i ko-, får- och getmjölk är mycket lika varandra. Det är därför inte generellt så, att den komjölksallergiske tål får- eller getmjölksprodukter. Rådgör gärna med din läkare eller dietist om du ändå vill prova produkter från får- och getmjölk.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Fiskburgare

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com