Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Har en son på drygt 9 månader som nu helt slutat amma. Han är komjölksallergier men tycker verkligen INTE om ersättning de gånger jag försökt introducera detta. Vad bör jag ge honom för att säkerställa att han får i sig nog mycket proteiner och kalcium? Han gillar sin mjölkfria gröt och mjölkfria välling. utöver dem äter han två mål "vanlig" mat, tyvärr ofta burkmat då han spottar ut min hemlagade mat 9 av 10 gånger.. leverpastejmackor är en favorit som han också äter ofta. tacksam för svar.

Svar: Hej!
Smaken på ersättningen kan upplevas som speciell, men jag tycker att du ska försöka att vara konsekvent och låta honom dricka varje dag, i alla fall ½-1 dl. Han behöver upp i en mängd på 4 dl för att det ska vara optimalt.

Det finns olika smaker/fabrikat av olika mjölkfria ersättningar så jag tycker att du ska prata med din läkare och dietist om att prova flera sorter.
Mjölkfri gröt och välling är bra. Du kan också koka vanlig havregrynsgröt och servera med havremjölk och sylt. Tänk på att välja den kalciumberikade och prova också att ge honom det som måltidsdryck.
Använd burkmaten om det fungerar, men försök att ha med extra grönsaker och dessert. Leverpastej är ett bra pålägg, fortsätt med det.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Nässelsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com