Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Jag har tre laktosintoleranta barn och är själv intolerant.
Jag undrar varför dietister fortfarande envisas med att rekomendera så stora mängder socker när man får alternativa recept? Det borde vara världens enklaste sak att börja en ny trend med mindre mängd socker, framför allt om barna är små när diagnos ställs!!

Mia

Svar: Hej Mia!
Jag håller helt med dig. Det finns dietister som rekommenderar att söta alternativa mjölkprodukter för att barn lättare ska acceptera dem. Enligt min mening är det förkastligt.

Eftersom barnet inte har något att jämföra med, så är det den vuxnes referenser när det gäller smak som blir gällande. Barnet ska använda de alternativa produkterna för resten av sitt liv. Då bör man inte tillsätta socker i ett baslivsmedel som mjölk/mjölkersättning är. På lång sikt är det definitivt inte bra ur hälsosynpunkt. Mat är ingen ”förhandlingssak”. Det är viktigt att vara tydlig och förklara för barnet – om det behövs - att detta är vad som gäller för att du ska må bra i framtiden!

Om du eller dina barn vill äta något sött, är det bättre att vara medveten om det, t ex när du äter lördagsgodis, än att tillsätta det i vardagsmaten.

Lycka till och hälsningar,
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Släta kardemummabullar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com