Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Har en 9-månaders son som sannolikt är mjölkproteinallergisk - reaktionerna vid uteslutning och provokation när jag ammade tyder på det. Jag slutade amma för ca. en månad sedan och min sons "matdag" ser nu ut ungefär så här: morgon - EnaGos gröt, lunch - "vanlig" mat (pasta/rotfrukter + grönsaker + kött/fisk/fågel) och fruktpuré, eftermiddag - fruktpuré, kväll - som lunch, före läggdags - EnaGos välling (allt från 0.5 dl till full flaska). Bor i Belgien där matkulturen för små barn ser annorlunda ut än i Sverige. Jag har inte hört att några av mina svenska vänners barn gått över till bröstmjölksersättning när barnet i min sons ålder ratat amning för "riktig" mat, men vår läkare här (som vi konsulterat för att vara säkra på att vår son får i sig det han behöver) skällde i princip ut oss för att vi inte ger honom Nutramigen (som han klöktes av när jag försökte ge honom det för ett par månader sedan). Jag skall nu försöka blanda gröten på Nutramigen och se om det går att få i honom. Vi har fått namnet på en allergiläkare här som vi skall försöka få tid hoss efter sommaren. Tills dess, snälla, ge oss några tips! Vänliga hälsningar Tina

Svar: Hej Tina!
Ta det lugnt, det här kommer att gå hur bra som helst!
Jag förutsätter att din son mår bra, väger och växer som han ska för övrigt, nu när han håller mjölkfri kost.

Jag förstår inte riktigt varför din läkare vill att du ska ge Nutramigen. Han är 9 månader och så vitt jag kan bedöma, äter han bra. Nutramigen är – precis som du säger – en modersmjölksersättning och det är svårt att acceptera smaken när man är 9 månader.

Hans kalciumbehov (600 mg/1-6 år) täcks via mat och dryck. En portion gröt ger 200 mg och om han dricker 200 ml välling på kvällen ger det 220 mg, alltså 420 mg/dag. Jag rekommenderar att du ger honom mjölkfri dryck, cirka 2 dl per dag, t ex berikad havremjölk, sojamjölk (om han tål det) eller rismjölk. Du kan också servera sojayoghurt med bär som mellanmål. Varför inte tofuglass med bär som efterrätt? Eller fruktpaj med havregrädde som mellanmål? Då är kalciumbehovet täckt. Sen tillkommer den ”vanliga maten”, som också ger kalcium. Bra källor är gröna grönsaker, ägg och sojaost.
Tillsätt gärna lite mjölkfritt margarin eller olja till lunchmaten.

Det är svårt att gå emot din läkares ordination om Nutramigen, men som din fråga är ställd kan jag inte se något hinder för att göra som jag skriver ovan.

Lycka till och hör gärna av dig om hur det går!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Quiche, äggfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com