Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Jag funderar på vilket/vilka ämnen som jag kan vara känslig/allergisk mot. Min läkare har ställt diagnosen IBS och vi har testat att jag tål laktos. Kan du se något mönster i följande?

* Jag kan bara äta helt mjölkfria produkter, laktosfritt hjälper inte.

* Jag kan äta getost och ostar som parmesan, prästost mm, men inte hushållsost.

* Jag kan äta Kina-puffar och Maltesers som är choklad, men allt annat jag testat reagerar jag på.

* Efter att ha fastat i en vecka kunde jag äta mjölkprodukter i några dagar.

Reaktionen är kramper, gaser och diarree.

Vad jag har hört är man allergisk antingen mot sockret (laktos) eller proteinet. Om jag är känslig/allergisk mot proteinet, vilka ämnen ska jag då hålla utkik efter? Hur kan jag på ett bra systematiskt sätt gå vidare med att testa produkter?

Svar: Hej!
IBS, Irritabile Bowel Syndrome, är en beteckning för orolig tarm. Oftast med de symtom du beskriver, kramp, gaser och diarré. Jag kan inte riktigt se ett mönster i det du beskriver.

IBS påverkas ibland av andra saker också, som t
ex stress. Även ett högt fiberintag kan vara negativt. Man kan ha en laktosintolerans och en mjölkproteinallergi.
Eftersom läkaren säger att du tål laktos, kan det vara så att du har låg produktion av enzymet laktas som bryter ner laktos. Fastan kan ha gett tarmen en vilopaus, så att du har klarat av mjölkprodukter ett tag, men inte i längden.

Prästost innehåller inte laktos, eftersom den är lagrad mer än tre månader, men mjölkproteinet är kvar. Vore du mjölkproteinallergisk skulle du inte tåla ost överhuvudtaget.

Jag skulle föreslå är att du håller helt mjölkfritt i några månader. Alltså utesluta alla mjölkprodukter, inklusive ost och choklad som innehåller mjölk. Använd havremjölk, sojamjölk eller rismjölk, gärna de som är kalciumberikade. Tofuost och tofu- eller havreglass.
Var uppmärksam på hur mycket fibrer du äter. Många med IBS mår bättre av kokta grönsaker i stället för råa, ett mellanfint bröd, inte fullkornspasta och så vidare. Bär tolereras ofta bättre än frukt.

Minska stressen. Gå regelbundet på toaletten. Ha regelbundna måltidsvanor. Frukost, lunch, middag och mellanmål. Tugga ordentligt, sitt ner och ät i lugn och ro.

För gärna en matdagbok, för att se om du kan hitta något mönster i vad du tål och inte tål. Ibland måste man prova sig fram, vara konsekvent och uthållig för att hitta ett mönster.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppelkaka med mandel, äggfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com