Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej !
Jag har genom läkarbesök där blodprov tagits, fått veta att jag har 50 % förmåga att bryta ned laktos, vilket enligt läkaren inte brukar ge symptom. Jag får ändå svåra besvär när jag intar mjölk och har fått rådet att undvika mjölk vilket jag också gör sedan ett par år tillbaka.
Jag har försökt med laktrastabletter men dessa hjälper endast ibland när jag tar minst 3 tabletter och äter väldigt lite av det som innehåller mjölk. Ibland när man är bortrest eller bortbjuden kan laktras vara praktiskt att använda, men hur många tabletter kan man ta?
Kan det hjälpa med fler än tre st? Är det skadligt att ta för många?
Mvh Birgitta Larsson

Svar: Hej!
Apoteket rekommenderar 1-2 tabletter, att tas innan måltid. Nej, jag tycker inte du ska ta fler än rekommenderat. Skadligt är det inte, men det gör ingen större nytta.
Men, eftersom du har så stora besvär när du äter/dricker mjölkprodukter, tycker jag du ska fundera över om det inte är bättre att satsa på en, i stort sett, mjölkfri kost.

Det finns bra ersättningsprodukter, som havremjölk, sojamjölk och rismjölk att använda som dryck och i matlagning, och du kan ha kvar den lagrade hårdosten, där laktosen är ”bortlagrad”. Det är viktigt att ha med dessa produkter med tanke på kalcium-intaget.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Knaprig müsli, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com