Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej, ja är lite orolig över min flickvän.
det är så att hon är vegetarian och har varit det i ungefär 9 månader nu. nu har ju ja inte så stor koll på sånt här men hon äter ju inte kött, så hon tar nån tablett som innehåller vitaminer o sånt som hon behöver, men varje gång hon tar en sån så mår hon dåligt, hon får typ ont i magen,
och hon vill inte gå till nån läkare för hon är rädd att dom kommer säga att hon måste börja äta kött igen, o det vill hon verkligen inte. så ja undrar va kan det vara som gör så att hon mår dåligt av dom där tabletterna? för när hon inte tar dom så får hon inte ont. ja är inte helt säker men ja tror dom heter " mitt val - vegetarian"

Svar: Hej!
Det är viktigt att äta allsidigt och varierat, men det kan man göra även utan kött. Mitt Val -vegetarian kan ge upphov till illamående, eftersom de innehåller lättlösliga salter. Det är bra om hon tar dem tillsammans med mat eller delar upp tabletten två gånger per dag. Om det ändå inte hjälper, är det värt att prova ett annat vitamintillskott.
Men, jag skulle vilja föreslå, att hon går och kontrollerar sitt järnvärde hos doktorn, så hon ser att det är bra. Sedan är det viktigt att en måltid, helst två, innehåller ärter, bönor eller linser. Om hon inte dricker mjölk, så behövs det ersättning, t ex havre- ris- eller sojamjölk, för att täcka kalkbehovet. Om hon tänker fortsätta att äta vegetariskt, tycker jag det är bra om hon ber läkare eller skolsköterska om remiss till en dietist. Då kan hon få råd och tips om vad hon behöver tänka på för att äta bra utan kött.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Ljummen sallad med mathavre

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com