Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Min dotter på 6,5 månader pricktestades igår och är allergisk mot mjölk. Jag ammar fortfarande, hon har inte kommit så långt med smakportionerna, hon äter bara ca. 1-2 msk potatis-, palsternacka- och morotsmos blandat med lite rapsolja och lite vatten på lunchen. Resterande mål består av bröstmjölk. Jag fick ingen som helst information om mjölkallergi hos läkaren och blev själv väldigt ställd så jag kom inte på en enda fråga, vi trodde inte alls att hon var allergisk..
Nu undrar jag hur jag ska göra med hennes smakportioner, läkaren skrev ut Nutramigen men hon sa att det smakar väldigt illa och jag vet inte vad jag ska ha det till, jag har inte tänkt sluta amma utan tänker också äta mjölkfritt. Riskerar hon att få kalkbrist redan nu? Finns det någon bok eller brochyr om mjölkallergi hos spädbarn? Jag tyckte att det var svårt med hur man ska tänka angående smakportioner redan innan..
Tack på förhand! MVH Jenny

Svar: Hej Jenny!
Om du fortsätter att amma, så måste din mat vara helt komjölksproteinfri. Det räcker alltså inte att utesluta laktosen (mjölksockret), utan kosten måste vara helt fri från mjölk.

Nutramigen är ur näringssynpunkt bra, men den smakar inte som ”vanlig” mjölk. Det är fel att säga att ”den smakar illa”, dock har den en annorlunda smak. Du kan använda den som den är, men också reda den för att få tjockare konsistens, vilket ger bättre mättnadskänsla.
Din dotter får inte kalkbrist, så länge du ammar, men hon behöver komma igång med smakportioner och mjölkfria alternativ, t ex Enago mjölkfria vällingar och grötar.
Kan rekommendera Latifa Lindbergs bok, Mat för barn och deras föräldrar. Den tar upp bra mat allmänt för barn och sedan kan du komplettera med Nutramigens recept som du hittar här, http://www.meadjohnson.se/se/allmanhet/bestall-material/

Jag tycker också att du ska be om remiss till dietist, både för att diskutera kring din och din dotters mjölkfria kost samt användningsområden för Nutramigen.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Polenta på spenatbotten

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com