Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej, vår 2,7 mån gamla dotter är mjölkallergiker sedan ca 1½ år tillbaka. Inga födoämnestester har visat på mjölkproteinallergi men enligt uteslutningsmetoden så konstaterade hennes läkare det. Vi har gjort ett par försök att introducera mjölk igen men varje gång har hon reagerat med diareer och viktnedgång. Hur ofta anser du att man ska prova att introducera mjölk till ett sådant litet barn för att se om hon tål det? Kan en mjölkproteinallergi växa bort och man kan ha kvar "bara" en laktosallergi? När är det i så fall lämpligt att prova med laktosfria alternativ? Mvh Sara

Svar: Hej Sara!
Jag tycker du kan ta det lugnt med att provocera med mjölk. Din dotter har en komjölksproteinallergi med kraftiga reaktioner när hon får mjölk. 80 % av mjölkallergi hos barn växer bort i förskoleåldern. De återstående barnen kan ha kvar mjölkallergin i vuxen ålder.

Det finns bra mjölkersättningar, baserade på havre, ris och soja, så variera mellan dem tills vidare. Laktos är mjölksockret i mjölken och innehåller mjölkprotein. Så länge hon är komjölksproteinallergisk, så ska maten vara helt mjölkfri.

Så, ställ in dig på att ge din dotter en mjölkfri kost tills vidare och provocera när läkaren säger att det är lämpligt.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Riven vitkålssallad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com