Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Min son är 15 månader och han är allergisk mot mjölk, fisk, ägg och soja. Han ammades tills ganska nyligen och vi har försökt ge honom nutramigen sedan flera månader tillbaka, men har nu gett upp. I stället äter han vanlig mat (oftast burkmat då det är det han gillar bäst), enago gröt och dricker oatlys berikade havremjölk. Han äter väldigt lite, bara halva portioner, så jag är orolig över att han kanske inte får i sig all näring han behöver. Hans kurva planar lite och han har stått stilla i vikt nu i tre månader (när jag vägt honom på vågen hemma). Här är ett exempel på vad han kan äta på en dag: 1/2 portion enago gröt, 1/2 burk spagetti mad köttfärssås, 50g fruktpure eller 1/4 banan, 1/2 burk biffstroganoff, 50g fruktpure, 1/2 portion enago gröt, 1/2 burk annan barnmat och 50g fruktpure eller 1/4 banan. Sammanlagt dricker han ca. 1-2dl havremjölk per dag. Jag brukar även tillsätta 1 tsk olja extra i burkmaten då jag hört att det är för lite fett i dem. Jag har hört att ni har speciella program som kan räkna ut om han får i sig det han behöver. Det skulle vara bra om du kunde räkna lite på detta.
Vore tacksam om du kunde svara mig så snart som möjligt.
M.V.H. En orolig mamma.

Svar: Hej!
Det är inte riktigt bra att din sons viktkurva planar ut. Jag tycker det verkar som om han får i sig alldeles för lite mat. Det är svårt att räkna på hans mat enbart utifrån en beskrivning per mail. Jag föreslår att du ber hans läkare skriva en remiss till en dietist, för beräkningar och uppföljning, om du vill ha det mer exakt.

Det jag skulle föreslå är att dubbla hans frukost till en hel portion gröt, med sylt/mos och havremjölk. Han behöver minst en hel portion till både lunch och middag, och efterrätt/frukt till bägge målen. Ett mellanmål på eftermiddagen med smörgås och pålägg, samt en full portion mjölkfri välling till kvällen. Tycker också att det vore bra om du lagade minst ett mål per dag med ”vanlig” mat, han är så pass stor att barnmaten inte räcker fullt ut. Att tugga ordentligt är också viktigt!

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Nässelsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com