Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Min son är snart 6månader och komjölksallergiker. Jag har provat med de två ersättningarna de rekomenderar, dvs Nutramigen och Profylac men han VÄGRAR äta dem=(
Fick då tips på att testa Sinlac gröt som man gör till välling och det älskar han.... NU till min fråga.. RÄCKER det för att tillgodose alla vitaminer,kalk osv ?? Han äter lunch varje dag,dvs barnmatsburkar som är mjölkfria och dessutom brukar jag ge honom en portion med frukt varje dag som mellanmål!

Hur ska jag bete mig för att veta att han får i sig rätt kost och rätt näring??? INGEN på BVC kan ett nå om detta och ingen dietsit har jag heller fått... alla rycker bara på axlarna och de känns som om de inte bryr sig=/ JAG HAR PANIK och vill veta vad jag ska ge honom ???

Mvh
Malin

Svar: Hej Malin!
Har först en fråga till dig. Följer din son sin längd/viktkurva? Jag tycker det verkar som om han äter något för lite mat, men det är svårt att bedöma enbart utifrån ett mail. Jag skulle föreslå följande:
Frukost: 1 portion Sinlac gröt/välling, fm: ½ frukt/kex med fett, lunch: lagad mat, 1 dl havredryck, ½ burk fruktpuré eller motsvarande till efterrätt, em; ½ frukt/kex med fett, kvällsmat: lagad mat, 1 dl havredryck, kväll: 1 portion Sinlac gröt/välling.

Jag förstår att det kan vara svårt med Nutramigen, ett förslag kan vara att blanda 1/3 Nutramigen med 2/3 Sinlac. Du kan också koka egen havregrynsgröt till frukost, tillsätt 1 tsk fett och servera med sylt och havredryck.

Jag tycker också att du ska be om en remiss till dietist. Det kan vara bra att räkna ordentligt på vad din son får i sig och det är bra för dig att få tips på mer variation. Hör gärna av dig igen om du har funderingar.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Brödkrutonger

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com