Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har skrivit till dig förut och frågat om min son får i sig den näring som han behöver och ditt svar var att du var osäker, men det verkade som att han åt för lite. Nu äter han ännu sämre. Jag gör allt som alla sagt att jag ska göra. Vi sitter ner och försöker äta i lugn och ro (så lungt som det kan bli med två barn). Han äter och dricker själv, och han vet hur man gör. När han säger att han inte vill ha mer så tar jag bort hans mat. Jag försöker att inte visa honom hur orolig jag är, det är svårt och jag tycker att jag lyckas behålla lugnet bra, men jag tror inte att hans dåliga aptit beror på det.
Förut åt han lite ena go gröt, lite mat och drack lite havremjölk, men nu får jag bara i honom ca 2 dl neocate, sammanlagt 20 g kött, 20 g pasta/ris/potatis och ett par majskorn och lite vitaminberikad barndryck på en dag.
Jag berikar allt med mycket extra fett och han har inte gått ner i vikt, men inte upp heller.
Läkarna säger att han är frisk och dietisten säger att han får i sig för lite näring och energi, men han är ju pigg och utvecklas som han ska, så det är ingen fara, säger dom.
Jag tycker inte att det känns bra, men jag kan ju inget göra. Jag känner mig så hjälplös. Finns det nått som man kan ge honom så att det räcker att dricka 2-3 dl av och sen äta det lilla som han gör och ändå få i sig den näring han behöver? Vad ska jag göra för att någon ska hjälpa mig?

Svar: Hej!
Jag förstår att du är orolig och det är väldigt svårt att ge dig ett bra svar enbart via mail. Jag tycker du ska kräva att få en remiss till barndietist, där ni i lugn och ro kan gå igenom, samt näringsberäkna, vad din son egentligen får i sig.

Det handlar inte bara om vad din son äter, utan också om din oro för matsituationen. Du behöver en utomstående som kan hjälpa dig med konkreta råd. Det finns inga näringsdrycker som ersätter vanlig mat, utan det används vid specifika situationer, som t ex när man har svårt att svälja.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppelkaka med mandel, äggfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com