Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hejsan,jag har mjölk-och äggallergi och funderar på att handla mat för allergiker på internet,kan du tipsa mig om några bra hemsidor?Jag har slutat med mjölk och ägg men det blev inte bättre.Jag fick diagnosen i fjol.Min mage är hela tiden svullen och det gör ont.Jag har varit hos läkare men de har inte hittat något fel hos mig.Nu vet jag inte vad jag skall äta och vad jag skall undvika.Kanske celiaki???????

Svar: Hej!
Så tråkigt att du inte blivit bättre. Det första jag skulle vilja är att du verkligen går igenom vad du äter, så du inte har mjölk och ägg med någonstans. Fram för allt mjölk kan finnas där man minst anar det, i t ex buljong och medicin.

En svullen mage kan bero också på andra orsaker, t ex IBS eller s k ”stressmage”. Försök att äta regelbundet, tugga ordentligt och sitt ner i lugn och ro vid måltiderna. IBS betyder Irritabel Bowel Syndrome och betyder att man kan vara känslig för stora mängder fibrer och råa grönsaker och frukter. Prova att koka grönsakerna och rotfrukterna och känn dig fram med frukten om du kanske är känslig för stora mängder. Det kan också vara bra att undvika de grövsta brödsorterna, fling- och muslisorterna samt fullkornsprodukter.

Celiaki kan också ge magproblem, men där föreslår jag att du tar kontakt med din läkare för att få en utredning gjord.
Tyvärr har jag ingen erfarenhet av att handla mat via Internet, så jag vågar inte ge några tips. Pernilla vet säkert det bättre!

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Pepparkakskola

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com