Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Jag har nu gått en provmånad som mjölkfri på läkares inrådan och har blivit märkbart bättre. Tidigare hade jag diarré ibland flera gånger om dagen med uppsvälld mage. Nu har jag inte haft mer än fyra sådana "anfall" sedan jag började med mjölkfritt.

Min fråga är om man kan korsreagera på något annat ämne om man är mjölkallergiker? Jag har reagerat efter ca 30 min efter måltid. Det har varit varierande kost som kanelbulle (hembakad mjölkfri), köttbullar (mamma scan), tacos utan mjölk, ost eller annat... Vad kan det vara?

Tacksam

Svar: Hej!
Så bra att din mjölkfria kost fungerar och att du mår bättre. Det kan finnas flera orsaker till att du har haft ”anfall”.
Det kan ta tid innan du är fullt besvärsfri, och det kan vara en orsak. Stress kan ge reaktioner liknande det du beskriver. Du kan ha fått i dig mjölk utan att vara medveten om det. Du kan vara allergisk mot något annat än mjölk också. När du tidigare har haft besvär, så har du troligen inte märkt om det varit någon ytterligare allergisk reaktion eftersom du haft så starka reaktioner på mjölken.

Jag föreslår att du håller kvar din helt mjölkfria kost, i alla fall 4-6 månader till. Skriv en liten ”mat-dagbok”, så du har koll på vad som händer. Skriv in när du får reaktioner och försök se om det finns något samband med vad du ätit eller druckit. Om besvären då fortfarande kvarstår, ta kontakt med din läkare för utredning. Då kan dagboken vara till hjälp för att hitta vad det är.

Och till sist; tänk på att dricka havre, soja, eller rismjölk varje dag så du får i dig tillräckligt med kalk.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Marinerad rostbiff

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com