Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Min son är allergisk mot komjölksprotein. Eftersom jag ammar honom så har även jag uteslutit mjölkprodukter. När jag så småningom slutar amma och därmed kan äta mjölkprodukter igen, hur bör jag "starta"? Jag antar att jag inte bara kan börja äta fil, ost och dricka mjölk första dagen. Igår råkade jag av misstag äta en chokladboll (de sa på caféet att den var mjölkfri) och under eftermiddagen kände jag mig både uppblåst och fick lite ont i mage/tarmar.
Hälsningar
Kattis

Svar: Hej Kattis!
Du bör starta mycket försiktigt. Använd vanligt margarin/smör till stekning, vanligt margarin/matfett på brödet och liknande. Sedan kan du öka upp efter hand med ost och pålägg med mjölk i, som t ex charkprodukter. Därefter yoghurt/fil och sist drickmjölk. Var uppmärksam på om du mår dåligt av mjölken. Det finns bra ersättningsprodukter idag, havremjölk, rismjölk och sojamjölk som du i så fall kan använda.

Varför du mådde dåligt av chokladbollen kan bero på flera orsaker. Det kan ha varit mjölk i trots personalens uppgifter eller kan du reagerat av andra orsaker, som t ex stress.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Vitt bröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com