Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Jag har funderingar om jag är mjölkallergisk, ska jag kontakta läkare eller kan jag testa mig fram själv?
Och om jag ska testa själv, och provar mjölkfritt; hur länge? och ska jag rapportera vidare till läkare sedan?

* Mina båda barn är mjölkallergiska.
* Jag är 29 år och blir inte av min mina finnar. Trots både receptbelagd medecin, receptbelagda vitaminer, receptbelagda krämer blir jag inte bättre.
* Magen svullnar ofta upp till att likna 8e gravmånaden.
* Ofta lös i magen, men smärtsamma kramper.
*ofta trött, nedstämd och hängig.
*går inte upp i vikt.

På grund av magen har vi testa gluten, och laktos. Det såg inte helt bra ut, men heller inte att det borde vara överkänslighet mot just det. Har inte kollat mjölkproteinet.
Har varit till läkare ett flertal gånger pga acnen.

Innan jag kom att tänka på att det kunde vara allergi, reagerade jag på att jag blev så rund om magen ofta när jag åt mat. Så de sista veckorna har jag ätit yoghurt till både frukost och mellanmål (äter mjölk i mat mest annars, men dricker inte så ofta varken yoghurt eller mjölk), och kom just på att det kanske är därför min acne blossat upp rejält. Läste på internet och lade i hop pusselbitarna.
Verkar det troligt med mjölkallergi?


Tacksam för hjälp

//Hanna

Svar: Hej Hanna!

Det låter troligt med mjölkallergi. Mitt förslag är att du tar kontakt med din läkare för att få det klarlagt att det verkligen är en komjölksproteinallergi. I avvaktan på den kontakten, så börja med en strikt mjölkfri kost. Det är inte alltid att du får utslag på att det är en mjölkallergi, men vid uteslutande av mjölken blir du bra/bättre. Idag finns så bra ersättningsprodukter, så näringsmässigt är det inga problem att utesluta mjölken.

Så, det du gör, är att ta bort allt med mjölk i. Använd havremjölk, rismjölk eller sojamjölk. Vill du ha yoghurt, så gäller sojayoghurt. Använd mjölkfritt margarin/olja, inga halv/helfabrikat med mjölkpulver i. Mjölkfritt bröd och knäckebröd.

Tänk på att dricka minst 4 dl per dag av ersättningsmjölken, framför allt med tanke på att du behöver kalcium och har haft svårt att gå upp i vikt.
I övrigt äter du som vanligt, lagad mat med grönsaker och frukt.
Ge det minst tre månader för att se resultat. Skriv gärna dagbok över vad du äter och hur du mår. Hör gärna av dig hur det går.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Flädersaft

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com