Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej.
Jag är 23 år och började reagera på mejeri-produkter för ca ett år sen. Jag har varit i kontakt med Hälsocentralen och tagit blodprov för att se om jag var allergisk mot laktos och/eller kokmjölksprotein. Proverna visade dock ingenting.

Dock får jag antingen utslag som påminner om små vattenblåsor, gaser eller diarré när jag får i mig något av dessa. Jag har fått höra att det inte alltid syns på proverna om man är allergisk eller inte. Nu är det så att jag har försökt hitta information om vid vilken grad som mjölkprotein och laktos förstörs när man lagar mat. Jag kan inte äta vanligt smör eller ost. Men lasagne gick bra när jag åt det hos en väninna. Hur kan det komma sig?

Tack på förhand

Svar: Hej!
Det stämmer att det inte alltid går att se på proverna om du har en mjölkallergi. Proteiner ändrar sammansättning vid frysning och kokning. Vissa personer kan därför tåla kokt mjölk, men inte ”vanlig” mjölk. Det kan vara så i ditt fall.

Men, jag föreslår att du kollar med din väninna hur hon har lagat lasagnen. Den kanske var mjölkfri? Var det vanlig mjölk i den och du klarade den, så försök igen och se om det fungerar för dig. Då kan du använda vanlig mjölk om du vill, när den är kokt.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Kanel- och aprikosbullar, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com