Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej.
Min son är 4.5 åt och mjölkallergiker. Jag är nu orolig att han inte äter tillräckligt. På morgonen dricker han nästan bara en kopp varm choklad gjord på kalciumberikad rismjölk. Ibland kan han äta en rostad macka. till lunch och middag blir det enkla maträtter av pasta, ris, ibland potatis med korv, fiskpinnar el kyckling. Han äter några tuggor och är sen mätt. Gör jag "vanlig" mat så vägrar han äta. De enda grönsaker jag får i honom ät morot och gurka. Han äter frukt varje dag. Han helammades i sex månader o jag slutade amma helt när han var 1.5 år. Han är 110cm lång och väger 18 kg.
Tacksam för råd.
MvH
Orolig mamma

Svar: Hej orolig mamma!
Din son väger lite för lite till sin längd, som följer standardkurvan. Det som inte riktigt framgår av ditt brev är vad han dricker när han är törstig, om han småäter mellan målen, och hur situationen ser ut när ni äter. Likaså hur ni som föräldrar äter!

Här kommer generella råd som jag tror du kan ha nytta av.
Servera måltiderna på bestämda tider. Servera havregrynsgröt med sylt och havremjölk till frukost till vardags och choklad med smörgås till helgen. Till lunch lagad mat med havre- ris- eller sojamjölk. Servera efterrätt, en liten bit sojaglass med bär eller bär med havregrädde. ENBART vatten mellan målen som törstsläckare, ALDRIG något annat. Till eftermiddagen frukt, skär den i bitar så den blir lätt att äta. Middagen lika som lunchen eller smörgås med sojayoughurt. INGA mellanmål förutom frukten. Servera de grönsaker han gillar och lägg till efterhand, så han får prova.

Troligen äter din son mellan huvudmålen, sådant som du inte tänker på. Det kan vara en glass, några kex, ett glas saft eller en kaka. Det räcker för att han ska vara ”halvmätt” och då äter han bara några tuggor av den ”riktiga” maten. Med tiden blir det en ond cirkel och mina råd är till för att komma in i en god cirkel i stället. Efter hand blir han hungrigare vid måltiderna och då äter han mer. Tjata inte på honom. Fråga om han är mätt, hjälp honom om det är svårt att dela maten, men vill han sedan inte ha mer, så får han vänta till nästa gång det är mat!

Var fullständigt konsekvent. Det blir jobbigt i början, men det kommer att rätta till sig efter ett par veckor.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Currysill

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com