Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag är en kille på 19 år, som har ett stort problem, men för att du skall kunna sätta dig in i det hela så ger jag dig här lite bakgrundsinformation:
Ända sedan jag var sju år har haft en konstig mage. När jag var 12 år började jag verkligen få besvär med gasig och bullrig mage och magknip. Jag gick också upp en del i vikt. Först när jag var 15 år fick jag svåra magsmärtor/ diarré kopplade till mjölkintag... Mjölken uteslöts och jag blev frisk. Även doktorns blodprov visade att jag inte tålde mjölk, jag var laktosintolerant helt enkelt. Men en mycket känslig sådan, fick jag själv erfara. Jag har därefter levt helt mjölkfritt, eftersom att jag inte tål ens låglaktosprodukter. Men så till mitt stora problem som har dykt upp! I höstas råkade jag få i mig mjölk, och blev inte dålig. så jag testade med lite mer mjölk, och blev inte dålig! Jag stoppade i mig mer och mer produkter som innehöll mjölk, det ända som hände var att jag mådde illa..
Jag återgick dock till att äta mjölkfri mat, för att jag blev så förvirrad, och valde att testa det hela en gång till. Och nu, har jag ätit risgrynsgröt i två dagar, och jag känner mig mest konstig i magen, vad är det här? Kan allergisymptomen utvecklas så att diarré blir till förstoppning eller vad? Ska jag gå till läkaren och göra nya prov? Jag är väldigt förvirrad över denna situation, då jag i flera år nästan slagits ut av minsta lilla droppe mjölk, men nu kan äta risgrynsgröt?
Snälla hjälp mig, för jag vet inte riktigt vad jag ska göra?
Med Vänliga Hälsningar Joel

Svar: Hej Joel!
Ja, det låter lite konstigt. Jag undrar om du kan ha haft en mjölkallergi, som tolkats som en laktosintolerans. Sedan har mjölkallergin vuxit bort, vilket den ofta gör.
Om du har ätit risgrynsgröt i två dagar, vilket du inte är van vid, så kan det ge symtom både som förstoppning och ont i magen!

Jag föreslår följande: ta kontakt med din doktor för nya tester. Under tiden tycker jag att du använder havremjölk till dryck, men ät den vanliga maten, eftersom du uppenbarligen tål den. Att du mått illa beror troligen på att du inte druckit mjölk på så lång tid.
När du fått provsvaren från din läkare, så ser du hur du ska hantera mjölken framöver.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Quinoa- och äppelsallad, 4 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com