Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag är 29 år och har varit mjölkallergiker de senaste ca 8 åren, och med tiden blivit känsligare och känsligare. Symtomen är allt från kass mage till frossa, ångest, svimningskänslor, illamående osv. Laktosintoleranta kan ju köpa tabletter på Apoteket för att förebygga besvär. Jag undrar om det finns något att göra/stoppa i sig när man råkar få i sig mjölkprotein? Oavsett hur noggrann man är så kommer man inte ifrån att det finns risker t ex med att äta på restaurang. Då besvären kan vara ganska obehagliga så undrar jag om det finns något att dämpa dem med?
Mvh Martina

Svar: Hej Martina!

Din fråga är svår att besvara utifrån det du beskriver. Eftersom du säger att du blir ”känsligare och känsligare” så tolkar jag det som att du får i dig mjölk på något sätt. Om du har mjölkallergi och äter helt mjölkfritt, borde du inte ha några symptom alls.

Det finns tabletter med enzymet laktas att köpa på apoteket, men de hjälper inte mot mjölkallergi, utan hjälper tillfälligt vid laktosintolerans. Det finns inga tabletter eller liknande som hjälper mot mjölkallergi. Det enda som fungerar är att äta helt mjölkfritt.
Restaurangbesök kan vara besvärligt. Det är ofta problem med att få helt mjölkfri kost.

Jag föreslår att du i första hand tar kontakt med din läkare, för att utreda om det kan vara något annat som ger dig dina symtom. Om det visar sig att det är din mjölkallergi som påverkar dig så mycket, tycker jag att du ska ha remiss till en dietist för ordentlig genomgång av kosten.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Frukt under müslitäcke

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com