Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Vår 15-åriga dotter har mjölkallergi. Hon och vi är vegetarianer, men vi äter även fisk och ägg. Vi har nu fått svar på att hon även reagerar på ägg och måste därför avhålla sig från denna produkt. Om matlagningen var någorlunda komplicerad innan (vi måste alltid läsa den finstilta innehållsförteckningen på alla halvfabrikat, bröd, kakor etc, etc), så har detta ökat drastiskt nu. Nu är det inte bara (skum)mjölkpulver som måste spåras utan även äggvitepulver.

Vi lagar mycket mat själva för att vara säkra på näringstillskott och ingredienser, men det har varit bra att kunna variera med halvfabrikat såsom sojakorv (trevligt på skolutflykter för att inte behöva vara så annorlunda), olika vegetariska biffar etc - bl a på utlandsresor. Till vår förfäran har vi upptäckt att de flesta innehåller äggvitepulver och de flesta quornprodukterna har vi fått lägga åt sidan för att de innehåller mjölkprodukter. Om hennes matvärld var inskränkt tidigare, har detta accelererat drastiskt nu.

Har ni tips på halvfabrikat som fortfarande går att använda om man inte klarar vare sig mjölk eller ägg?
Var hittar man vettiga recept på vegetariska biffar (och för all del även vegetarisk korv) utan mjölk och ägg? Vi provar oss fram med biffar, men det är lite knepigt utan ägg som bindemedel - de blir inte lika fasta som halvfabrikaten.
Igår suckade dottern och längtade efter ostkaka: går det att tillaga en mjölk- och äggfri ostkaka?
Andra goda tips tas tacksamt emot!

Svar: Hej!
Först vill jag poängtera att det är viktigt att din dotter dricker mjölkersättning så hon får i sig tillräckligt med kalcium. Havremjölk, sojamjölk eller rismjölk, minst 4 dl per dag. Använd de kalciumberikade sorterna.
Quornprodukterna innehåller äggvita. Det fungerar som bindemedel.
Sortimenten när det gäller hel- och halvfabrikat ändrar sig hela tiden. Kan bara säga att det är viktigt att läsa innehållsdeklarationen.

Som bindemedel i vegetariska biffar, fungerar det med fint riven, kokt potatis och väl kokt havregrynsgröt. Låt smeten stå någon timme för att svälla. PO-fiber och fiberhusk är också bra alternativ, men tänk på att smeten måste stå ett tag. Använd rätt rikligt med fett, så minskar risken att biffarna bränner fast i pannan.

När det gäller vegetariska biffar, kan svamp vara gott att använda. Dels som hela hattar av stora svampar, som doppas i havremjölk och paneras i mjölkfritt ströbröd och steks. Dels i biffar: ca 1 liter förvälld svamp, 1 dl mjölkfritt ströbröd, 1 gul lök, salt, peppar, socker. Matfett till stekning. Låt svampen rinna av väl. Mal lök och svamp och låt smeten svälla tillsammans med ströbrödet. Smaka av och stek små biffar. Servera med t ex en kall sås på sojayoghurt med kryddgrönt och potatis.

Jag rekommenderar Kristidskokboken som säljs via http://www.beredskapsmuseet.com/butik.html
Den är inte specifikt vegetarisk, men jag tror den kan vara bra som inspirationskälla för dig, med tanke på att det är väldigt lite kött med i recepten. Däremot många vegetariska recept och fiskrecept.

Ostkaka har jag tyvärr inget recept på, men jag vet att Pernilla arbetar med det och tar gärna emot tips från läsarna.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Potatisgratäng på kokt potatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com