Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej. Jag har mjölkproteinallergi och igår när jag var på restaurang så försökte kökspersonalen övertyga mig att äta min mat som dom rivit massa parmesan över. Enligt killen som kom ut med maten så kan man inte vara allergisk mot parmesan, då den lagrats så länge.. Detta tyckte jag lät väldigt konstigt, eftersom parmesan ju faktiskt är en ost. Så jag skickade tillbaka maten och bad om ny.. Blev nyfiken över hans svar och sökt runt efter information om parmesan, och de enda jag hittar är att det är en ost. Kan de vara så att den är laktosfri, och kökspersonalen tror att laktos/protein är samma sak?

Tack på förhand Malin.

Svar: Hej Malin!
Den okunskap du beskriver är tyvärr ganska vanlig om specialkoster. Du har helt rätt. Parmesan är en ost och innehåller mjölkprotein. Äkta parmesan lagras minst två år, men den innehåller fortfarande mjölkprotein. Däremot ingen laktos, eftersom laktosen är borta efter tre månaders lagring.

Det finns en bra broschyr som är riktad mot restaurangpersonal som Celiakiförbundet har. Jag föreslår att du beställer några stycken och har med dig till restaurangen nästa gång du går dit.

Med vänliga hälsningar
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Flädersaft

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com