Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Vid 45 års ålder slutade jag med alla mjölkprodukter och blev inom ett dygn av med mina livslånga svåra bekymmer med förstoppning. Misstänker därför att det är proteinet jag inte tål eftersom jag vid laktosbelastning inte uppvisat intolerans.

Nåväl. nu undrar jag om proteinet kan försvinna vid någon process. Exempelvis om proteinet försvinner när man processar parmesanost?

Tacksam för råd och tips!

Svar: Hej!
Så roligt att du blivit helt bra. Nej, proteinet försvinner aldrig i ost gjord på mjölk, och inte heller i någon annan process. Laktosen i hårdost försvinner efter tre månaders lagring.

Som alternativ kan du använda tofuost som görs på soja.
Här är ett av mina egna recept som kan vara roligt att prova!
Potatispizza, med eller utan tofuost:
2 dl vatten, 25 g jäst, 1,5 msk olja, ½ tsk örtsalt, 2 dl grahamsmjöl, ca 3 dl vetemjöl

Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt resten av olja och örtsalt. Arbeta in grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig med resten av mjölet. Låt degen jäsa övertäckt omkring 30 minuter.

Ta upp degen och kavla ut den på bakplåtspapper, så den täcker en plåt. Skala potatis, ca 4 stycken, och hyvla skivor med en osthyvel. Täck degen med potatisskivor. Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Du kan strö över riven tofuost om man vill men den är jättegod utan. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Strö färsk oregano över innan du serverar. Potatisen ska vara knaprig och degen genombakad.

Servera med en tomatsallad med olje/vinägerdressing.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Potatissallad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com