Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag är mamma till en pojke på snart 5 år som alltid haft problem med sin mage och nu äntligen fått konstaterat allergi mot först ägg och mjölkprotein och nu ett halvår senare även mot soja och de 4 sädesslagen. Jag har nu problem med vad jag ska ge honom till frukost, vår dietist som är svår att få tag på rekommenderade sempers mjölkfria gröt eller välling, men det vill han inte äta, risgrynsgröt och rismjölk det blir ju inte mycket näring...
Nu provade jag Alf spångbergs hälsogröt special gjord på: Bovete, Russin, Hirsflingor, Quinoa, Amarant och linfrö, är det tillräckligt rent näringsmässigt att äta den gröten med rismjölk? (Vi kompletterar med en vitamineraltablett) Jag hittade mandelmjölk i hälsokostbutiken, kan man använda den som alternativ till rismjölk eller är det stor risk att han utvecklar nötalleri också?
Jag känner mig desperat!
Vänliga hälsningar Linda Heed


Näringsvärden på A.Spångbergs gröt: per 100g
Energi 372kcal
Protein 11,1g
Kolhydrater 60,9g
varav sockerarter 19,1g
Fett 7,2g
enkelomättade fettsyror 1,7g
fleromättade fettsyror1,7g
mättade fettsyror 0,9g
kostfiber 6,7g
natrium 12mg
fosfor 360mg
kalcium 78mg
kalium 630mg
magnesium 180mg
selen 37ug
zink 2,5mg

Svar: Hej Linda!
Jag förstår att du tycker det är jobbigt. Din son är allergisk mot mycket.

Vi börjar med mjölken. Jag tycker att du ska ha en mjölkersättning, via livsmedelsanvisning, t ex Nutramigen. De är ganska speciella i smaken, men med tanke på hur mycket han är allergisk mot, så borde han få i sig ett par deciliter per dag. Det är svårt att täcka hans energi- och näringsbehov annars. Det finns fler sorter som kan fungera, den diskussionen får läkare/dietist föra med er. Mandelmjölken fungerar bra som alternativ, och du kan också mixa egen sesammjölk. Tänk på att använda de oskalade, de innehåller mer kalk.

Frukosten därefter; Hälsogröten kan vara ett alternativ, men jag föreslår att du också kokar gröt på de olika livsmedlen var för sig. Majsgröt, eller polenta med russin, bovetegröt med fikon, hirsgröt med hackade nötter i. Quinoagröt med linfrö och honung är en bra gröt till frukost. Servera med rismjölk eller ersättning. Jag vill att du tillsätter ½ msk olja i gröten för att få upp energiinnehållet. Egen kokt risgrynsgröt på rismjölk är också ett bra val.

Potatis är bra att tänka på - kan också användas till mycket. Potatisplättar med majsmjöl som bindemedel och rismjölk, servera med lingon och stekt fläsk.

Här kommer ett recept på Polentapudding, som jag tror din som kommer att tycka om; 2 dl polenta, ½ liter vatten, ½ liter mandelmjölk, rismjölk eller ersättning, 2 dl russin eller annan torkad frukt, några droppar mandelessens. Koka upp vattnet med polentan, fyll på efter hand med mjölken. Tillsätt russinen när gröten är klar. Låt den kallna under omrörning. Lägg gröten i eldfast form och gratinera 5 min i 225 grader, så det blir fin färg. Skär i skivor och servera med sylt, fruktsallad, sorbet eller mixade bär.

Lycka till och hör gärna av dig igen.
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Broccolisoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com