Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
Mitt namn är Ulrika och jag är mamma till en tvååring med mjölkproteinallergi. Jag skulle vilja veta hur vi kan kompensera kalciumintaget nu när vi inte kan ge honom mjölk samt om det finns någon yoghurt utan soja och mjölk?
Har läst att man inte ska äta för mkt sojaprodukter i onödan för att undvika att utveckla den allergin också. Samt min sista fråga hur får vi i honom lite fett, han är så smal och kan ju inte ge cremefraiche och grädde heller. Just det en fråga till finns det någon god ost han kan äta?
Tack snälla på förhand. Vänliga hälsn. Ulrika

Svar: Hej Ulrika!
Du bör ge din son ersättning för mjölken. Havremjölk, rismjölk eller sojamjölk och du ska välja de sorterna som är kalciumberikade. Cirka 4 dl per dag kan vara lagom, inklusive yoghurt och matlagning.

Det är helt rätt att du inte bör ge honom enbart sojaersättningar, men det går bra att växla mellan olika sorter. Sojayoghurten tycker jag du kan använda ett par gånger i veckan till frukost och de andra dagarna mjölkfri välling eller gröt.

När du serverar välling och gröt, tillsätt ½ msk mjölkfritt margarin eller olja för att öka energiinnehållet. Servera med sylt eller mos och mjölkersättning.
Det finns tofuost, en ost som är gjord på soja som du kan använda. Andra bra pålägg är kokt ägg, mjölkfri leverpastej, kalvsylta och makrill.

Servera gärna efterrätt till honom på lunchen. T ex mjölkfri glass med bär, eller hemlagad kräm med havremjölk eller varför inte bakat äpple med mjölkfri vaniljsås! Det gör också att han får i sig mer energi och mår bra.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppel- och plommonpaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com