Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Är det någon skillnad näringsmässigt på EnaGo-välling (tidigare EkoGo) och välling gjort på nutramigen (eller annan mjölkfri ersättning)?

Svar: Hej!
Nutramigen är ett speciallivsmedel. Det kan ges som modersmjölksersättning, alltså den täcker barnets hela behov, i stället för att barnet ammas. Den tolereras ofta vid olika allergier. Den kan också användas som ”vanlig” välling efter det recept som MeadJohnson har. Nutramigen bör användas i samråd med läkare och/eller dietist, som kan skriva ut den på recept eller livsmedelsanvisning. Den är dyr och smakar annorlunda än vanlig modersmjölksersättning.

EnaGo är en välling, som används som mjölkfri välling från 6 månaders ålder. Då äter barnet vanlig mat och vällingen serveras t ex morgon och kväll.

Så, jag tycker; om barnet är över 6 månader och äter vanlig mat, då är EnaGo bra som en mjölkfri variant på välling.

Nutramigen bör användas i samråd med läkare och/eller dietist, oavsett om den används som modersmjölksersättning eller välling. Det är givetvis inte farligt att handla den själv! Men om barnet har så mycket allergiska besvär att det är motiverat med Nutramigen, så är kontakten med läkare och/eller dietist jätteviktig.

Hälsningar,
Eva Kullenberg, legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Hajmal med kokosmjölk

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com