Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva!
Jag har två frågor:

1. Kan man testa om man är allergisk mot mjölkprotein? Jag har endast genom uteslutningsmetoden konstaterat att jag mår bra om jag inte äter mejeriprodukter (laktosen tål jag vid belastning). Var i så fall?

2. Smörfett finns i choklad bland annat (talar inte om smörarom). Det låter för mig som smör från grädde = mjölk. Nestlé uppger att deras After Eight att KAN innehålla mjölkprotein men eftersom produkten innehåller smörfett så kan den inte bara innehålla proteinet utan gör det definitivt. Vad är din uppfattning?

undrar chokladälskare

Svar: Hej Chokladälskare!
Ja, du kan testa om du inte tål mjölkprotein. Ta kontakt med din läkare för utredning.

Din andra fråga är lite svårare… Rent fett, oavsett sort, ska inte innehålla protein. Men, eftersom fettet skulle kunna bli kontaminerat, alltså förorenat, av proteiner från t ex mjölken vid framställningen, så skulle fettet kunna innehålla ytterst små mängder av protein. Det är därför tillverkaren garderar sig genom att säga att produkten kan innehålla mjölkprotein.

Om du är extremt känslig, så undvik produkten. Om du vågar prova dig fram, så gör det. Det är jättesvårt att ge ett helt klart besked vilket du ska göra, utan du känner dig bäst själv.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Knäckig rabarberpaj, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com