Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Min dotter på 7 månader fick utslag runt munnen när hon åt barngröt. Vi har gjort pricktest och blodprov och fick beskedet att hon är mjölk-allergiker. Jag ammar min dotter mycket, och läkaren tyckte att jag kunde fortsätta med det utan att förändra min kost!

Jag äter mycket mjölkprodukter och känner mig lite osäker på om det verkligen är rätt att fortsätta med det. Min dotter har känslig hy och en del torra, röda fläckar (som vi behandlar med mjukgörande och mild kortison), annars inga symtom/problem.
Förutom bröstmjölk äter min dotter mjölkfri barnmat och mjölkfri barngröt.

Svar: Hej!
Jag tycker att du ska gå över till helt mjölkfri kost, så länge du ammar din dotter. Det kan påverka och det är definitivt värt att prova eftersom din dotter fortfarande har besvär.
Byt ut allt mot helt mjölkfria alternativ. Mjölken mot havre/ris/sojamjölk, osten mot andra pålägg, smör mot mjölkfritt margarin, olja eller mjölkfritt margarin till stekning och så vidare.

Du måste vara uppmärksam på att du får i dig tillräckligt med kalcium! Välj alltid kalciumberikade mjölkersättningar. Jag anser också att du ska köpa en kalciumtablett på apoteket för att vara helt säker på att du får i dig tillräckligt med kalk, i alla fall under amningsperioden.
Det är också viktigt att du använder de kalciumberikade alternativen till din dotter när hon börjar dricka mjölkersättningar.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Enklaste pinnglassen

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com