Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Har i några veckor, på läkares inrådan, undvikit allt med mjölkprotein. Har hittat en del ersättningsprodukter, men hur ersätter man ost och vispgrädde? Havregrädde?? har inte hittat det i affärerna...Och ost..., jag älskar tacopaj tex...finns det något man kan använda istället för ost? (Längtar efter knäckemacka med prästost..)
Snart pensionär

Svar: Hej Snart pensionär!
Det kan vara svårt i början att byta ut grädde och ost när man som du är van vid ”vanliga produkter” sedan länge. Men, ge inte upp!

Havregrädde är en väldigt bra ersättning för vispgrädde, både i matlagning och till tårtor och efterrätter. Det finns också vaniljsås baserad på havregrädde. Be din affär ta hem, om de inte har den redan i kyldisken.

Det finns tofuost, som går bra att riva till paj och att ha på smörgåsen. Det skiljer sig en del från prästost, men prova och se vad du tycker. Det finns också Gouda Style, också baserad på soja, som jag inte har provat, men som lär vara god. Den går bra att frysa, om din affär tar hem till dig.

Tänk på att använda ersättning för drickmjölken, så du täcker ditt kalciumbehov. Havremjölk, rismjölk eller sojamjölk – prova dig fram till den du tycker är godast. Det finns också mjölkfri sojayoghurt.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Het räksås med pasta, 4-6 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com