Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej, jag heter Mikael och fick veta i maj i år att jag har IBS och har mjölk och gluten i i min sjukdom.

Min fundering är vad kan jag äta och inte äta i ibsen? Vissa saker har jag kommit fram till att jag inte kan äta, vill veta om det finns nån bra sida läsa om ibs?

Svar: Hej Mikael!
Så bra att du har fått en riktig diagnos och att du nu vet att du ska utesluta mjölk och gluten. IBS, kan däremot skilja mycket från person till person och jag förstår att du redan har hittat livsmedel som du inte mår bra av. Samtidigt är det bra att prova olika livsmedel eftersom toleransen kan öka och minska beroende på hur du mår för övrigt.

Många med IBS klarar kokta grönsaker bättre än råa. Likaså är mellanfint bröd att föredra framför riktigt grovt. Prova dig fram med frukt och bär, det är individuellt vad man tål. Bär och konserverad frukt är bra att ha med som variation och många tål det bra. Viktigt är att ha regelbundna måltider, regelbundna toalettvanor och att röra på sig.

Drick en mjölkersättning dagligen, prova i första hand havremjölk och se hur du mår av den. Havregrynsgröt och havremjölk kan vara en bra frukost! Havremjölken går också bra att baka med om du bakar själv. Använder du glutenfria mixer, kolla att de är mjölkfria.

Två bra sidor är www.netdoktor.se, www.magotarm.se, och det finns också ett forum för ibs, www.ibsforum.se Kika in där och se om det kan vara något för dig.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Potatisgratäng

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com