Senaste foruminläggen

Våga bjuda mjölkfritt

 

Visst går det att bjuda mjölkfritt!-Ingen mjölk… Då kan vi inte ha gratäng… och inte sås… och inte kaka med grädde… öööh, gillar du tomatsallad?


Känner du igen dig?
Om man inte är van att laga mjölkfri mat eller fika kan det vara svårt att överhuvudtaget komma på någonting att bjuda på. Men det behöver inte vara svårt, det finns så mycket gott. På mjölkfri.com hittar du mjölkfria recept för både vardag och fest.

Dessutom kan du ofta använda dina vanliga recept, bara du vet vilka ingredienser du ska byta ut mot mjölkfria alternativ. Det finns nämligen gott om mjölkfria alternativ. På sidan "istället för mjölk" hittar du produkter som är både goda och mjölkfria.

Fråga vad dina gäster inte kan äta

Du som ska bjuda hem en allergiker behöver veta vad han eller hon är allergisk eller överkänslig mot. Det är stor skillnad på att vara överkänslig, intolerant eller allergisk - även om symptomen kan likna varandra.

Ett tips är att redan när man bjuder in sina gäster, fråga om det är något de inte äter eller något de inte tål. På så vis slipper både du och dina gäster obehagliga överraskningar.

Allergi = mjölk, nej tack!

Är man allergisk mot mjölk, betyder det att man inte kan äta något som är gjort av mjölken från kossan. Det innebär till exempel mjölk, grädde, ost, smör, yoghurt, creme fraiche, glass, olika sorters vaniljvisp och mjölkchoklad.

Det finns flera sorters låglaktosprodukter och även helt laktosfria produkter, men det hjälper tyvärr inte den som är allergisk. Även om laktosen är borta, finns mjölkproteinet kvar och det är det som mjölkallergikern inte tål.

Som mjölkallergiker bör man också undvika mjölk från får och get.

Samma sak gäller för andra allergier – är det något man inte tål så ska man undvika det.

Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Berätta gärna vad ni har tänkt bjuda på och fråga om det är lämpligt. Som allergiker kan då man slappna av och njuta av middagen och man vet att man inte behöver fundera på om man kommer att bli dålig eller inte.

Laktosintolerans = mjölk, ja, det kan funka!

Laktosintolerans skiljer sig från allergi genom att man faktiskt tål mjölk. Men, man har inte tillräckligt med enzymet laktas i i tarmarna, vilket gör det svårare för kroppen att bryta ned laktosen, dvs mjölksockret. Dricker man mjölk börjar det jäsa i tarmarna och man mår inte alls bra.

Är man laktosintolerant kan man hitta sin egen nivå för hur mycket kroppen klarar. De flesta laktosintoleranta kan äta låglaktosprodukter och produkter som är syrade, till exempel yoghurt, creme fraiche och filmjölk.  Dessutom klarar man ofta hårdost eftersom minst tre månaders lagring gör att en stor del av mjölksockret bryts ned.

Fråga hur mycket din gäst klarar – kanske du kan laga precis den mat du tänkte genom att byta till låglaktosgrädde!

Det finns några laktosfällor – ljus choklad och glass innehåller till exempel mycket laktos, så var försiktig med dem. Välj hellre något som inte innehåller så mycket. I vår laktoslista hittar du vilka vanliga produkter som innehåller mycket eller lite laktos.

Kom ihåg kakan och snacksen också

Det är lätt hänt att man lägger allt krut på att göra middagen, och så glömmer man bort allt annat som man stoppar i munnen under en fest. Kanske ni ska ha något innan maten, en liten förrätt eller en smaskig efterrätt. De behöver också vara mjölkfria.

Kom ihåg mjölkfria snacks!Att ostbågarna innehåller mjölk hör man av namnet. Men visste du att även många chips innehåller mjölk? Läs på innehållsförteckningen eller fråga din gäst. I vår mjölklista hittar du en mängd ord som kan stå i en innehållsförteckning och som alla betyder att produkten innehåller mjölk.

Istället för mjölk

Många mjölkallergiker tål havredryck, vilket kan användas som mjölk. Den finns under flera namn i vanliga mataffärer. Istället för grädde kan man använda havregrädde. Havredryck är dessutom bra för de flesta eftersom havre hjälper till att sänka kolesterolhalten.

En del havreprodukter innehåller så låg halt av gluten vilket gör att de även kan passa för dem som har celiaki (glutenintolerans). Prata dock alltid med den du tänker bjuda så att han eller hon klarar havre.

Andra alternativ kan vara baserade på soja eller ris. På mjölkfri.com undviker vi dock sojaprodukter eftersom vissa mjölkallergiker kan utveckla allergi mot soja. Den enda sojaprodukt vi använder är sojasås som till exempel Mrs Chengs och Kikkomans, vilka i princip inte innehåller några sojaproteiner eftersom de bryts ned av jäsningen under framställningen. I de recept sojasås ingår kan man byta ut den mot salt eller extra buljong om man är mycket känslig.

Livsmedelsverket avråder att ge barn under sex år risbaserade produkter på grund av dryckernas innehåll av tungmetaller. Livsmedelsverket baserar råden på en regelbunden konsumtion, det vill säga att barn dricker ridryck dagligen i flera år. Läs mer om råden på livsmedelsverkets hemsida.

Smaklig måltid!

 

 

 

 

Recept

Sill med ingefära och chili

Nya artiklar




Bli medlem på mjölkfri.com