Senaste foruminläggen

Istället för mjölk

Det finns mycket gott som inte innehåller mjölk. Men kom ihåg att alltid läsa innehållsförteckningen eftersom receptet kan förändras, eller om produkten innehåller något annat du är känslig emot.

Här fyller vi på med mjölkfria alternativ så snart vi hittar dem. Allt fler affärer samlar mjölkfria produkter på särskilda hyllor, men det kan löna sig att leta även i resten av affären eftersom det finns ganska mycket som är mjölkfritt.

Många livsmedelsaffärer har ett bra mjölkfritt utbud. Några livsmedelskedjor som Coop och ICA har särskilda allergisidor på sina hemsidor. Där kan du bland annat se vilka specialvaror du kan beställa hem till din affär. På webben finns allt fler affärer där du kan beställa livsmedel. Allergimat.com har specialiserat sig på baslivsmedel för olika specialbehov, såsom allergi/intolerans/överkänslighet, PKU och njurinsufficien. Glitnes sortiment är fritt från både mjölk och gluten. De flesta produkterna är även fria från ägg och är veganska. Gluten- och Mjölkfri har både recept och säljer mjölkfria produkter. Om du tål soja finns det sidor som seitanfoods där man kan beställa veganprodukter som produceras utan mjölk. Om du är mycket känslig för mjölkprotein kan du ibland behöva höra direkt med tillverkaren om eller hur hur de hanterar mjölk i sina lokaler.

Att dricka:
Havredryck, finns bland annat under varumärkena Carlshamn mejeri, gogreen (vilken även är glutenfri), Oatly och Solhavre. Havredryckerna finns i flera varianter -  som ekologisk dryck eller berikad med kalcium och vitaminer, som naturell eller smaksatt med jordgubb/hallon, vanilj eller choklad.

Risdryck finns under bland annat varumärkena Carlshamn mejeri, grogreen och Ricedream (hemsidan är på engelska). På livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om deras rekommendationer kring risdryck till barn under sex år.

EcoMils drycker är gjorda på bland annat quinoa eller mandel. Biofood importerar dryckerna och du hittar deras återförsäljare på Biofoods hemsida.

Barnmat:
Hippbarnmats hemsida kan du ladda hem en produktguide längst ned på sidan. Här kan du se om barnmaten innehåller mjölk, gluten, soja, ägg, socker och salt. Hela sortimentet är kravmärkt.

Semper har barnmat som tillverkas utan mjölk, men de har tagit bort guiden där man tidigare lätt hittade vilka produkter man kunde välja. Sempers mjölkfria välling och gröt innehåller sojaprotein.

Nestle.se kan du välja bort en sak i taget, till exempel mjölk eller ägg. Här finns mat på burk, fruktpuréer, gröt. Grötarna Havregröt katrinplommon och Risgröt morot är tillverkade utan mjölk, men kan innehålla spår av mjölk.

Små barn kan behöva modersmjölksersättning eller särskild näringslösning, vilket man som allergiker kan få utskrivet på livsmedelsanvisning. Här är några producenter av näringslösningar: Mead Johnson, Nestle Nutrition, Nutricia och Semper.

Bröd: Det finns många sorters bröd som är bakade utan mjölk. Här är några exempel: Familjen Dafgård (välj en produkt i listen för att komma till innehållsförteckningen), FazerPågenWasa knäckebröd.

Choklad: Om du tål att det kan finnas spår av mjölk i choklad, hittar du mörk choklad i de flesta livsmedelsaffärer. Bonvita gör vit choklad och ljus choklad på rismjölk (de framställs i en fabrik där man hanterar mjölk och nötter). Chokladen finns bland annat på Astrid & aporna i Malmö och goodstore i Stockholm (se en bit ned i listan på deras hemsida) och importeras även av Ekogrossisten Edura. Chokladen kan även beställas direkt på Bonvitas hemsida. Organica gör också choklad på ris och den finns i flera olika smaker. På hemsidan Goda saker kan du köpa choklad utan mjölk.. På Selected sevens hemsida kan du beställa flera olika mjölkfria chokladsorter. Ottarps torp gör en mjölkfri chokladkräm som även är fri från nötter.

Färdigmat: Mycket färdigmat innehåller mjölk, men det finns även utan mjölk så det kan vara lönt att titta i frysen eller hyllorna ibland. Ett exempel är Raskannas pannkakor som är fria från mjölk, soja och gluten men innehåller 30% ägg.

Efterrätter: Frödinge har  mjölkfri kladdkaka, brownie och flera pajer. Frödinges mintchokladtårta tillverkas utan mjölk, men mintfyllningen som de får från en underleverantör kan innehålla spår av mjölk.

Glass: Triumfglass har några mjölkfria sorbeter,  Sia gör Oatlys havreglass  i smakerna vanilj, jordgubb och kola och de har även egna sorbeter i flera smaker. De är även äggfria. GB säljer den risbaserade glassen R-Ice som finns både som glutenfri strut och som paketglass. GB säljer även Tofuline som sojabaserade glassar. Goodstore i Stockholm har ett stort utbud av olika mjölkfria glassar. Ottarps torp gör en mjölkfri och äggfri glass.

Glasstrutar: Frasi har strutar som är glutenfria och bakade utan mjölk. Förpackningen är märkt laktosfri, men man använder inte mejeriprodukter i tillverkningslokalerna (april 2010). Strutarna innehåller sojalecitin.

Glass på pinne: Oatlys Jordgubbspinne, Engelholmsglass Free. Isglassar är ofta mjölkfria men en del sorter innehåller mjölk, så läs på förpackningen. På GB:s hemsida kan du läsa vad deras glassar innehåller. GB säljer bland annat den glutenfria och mjölkfria struten R-Ice. Kling glass har isglassar med smak av cola och tutti-frutti. Lily o Hanna´s Rawfood Ice Dream säljer glass som är baserad på kokosolja och cashewnötter.

Godis: Det finns en hel del godis som är mjölkfritt. Säkrast är att välja godis i påse och läsa innehållsförteckningen på tex Ahlgrens bilar, olika vingummin, klubbor, Gott & Blandat (den sura påsen innehåller mjölk).

Om du klarar att det kan finnas spår av mjölk så kan du hitta mörk choklad i de flesta affärer. All After Eight kan numera innehålla mjölkprotein (tidigare var den som tillverkades i Storbritannien utan mjölk) och bör därmed undvikas. Fazers wienernougat görs utan mjölk.

Här är länkar till olika godistillverkares sidor där du kan läsa mer om vad godiset innehåller:

Grädde i matlagning:
Istället för grädde kan du använda havrebaserade produkter som imat (Oatly) 13% fett och En lite lättare imat med 7% fett, ICA:s ekologiska matlagningsbas 13% fett, Gott i Maten (Carlshamn Mejeri) 10 % fett (finns på Coop och ICA), Mat (gogreen) 14% fett och Minimat 6% fett. Flera sorter kan förvaras oöppnade i rumstemperatur - bra att ta med på resan! Yosa Mat&Dipp är baserad på havre och kan användas som Crème fraîche i matlagningen eller ersätta gräddfilen i dippsåsen.

Isola Bio har en mjölkfri och naturligt glutenfri matlagningskräm baserad på ris, vilken heter Mjölkfri matlagningskräm. Den finns på ICA och Coop (artikelnr COOP - 89051, ICA - 215664).

Ecomils mandelgrädde är mjölkfri och sojafri.

Grädde att vispa:
Soyatoos Rice Whip är en risbaserad vispgrädde på sprayflaska med 11% fett, kontakta Kung Markatta om närmaste försäljningsställe. Om du tål soja har Soyatoo även en sojabaserad grädde på sprayflaska. Visp (gogreen) 20% fett, är havrebaserad och innehåller sojalecitin, vilket dock de flesta sojaallergiker klarar. Förvara oöppnad förpackning i rumstemperatur så går den lättare att vispa.  Öppnad förvaras i kylen. Även Luftig visp (Carlshamn Mejeri) 20% fett, är en havrebaserad grädde som innehåller sojalecitin (finns på Coop och ICA). Kyl den gärna innan du vispar den.

Kakor och kex: Frias sortiment är fritt från både mjölk och gluten. Delicato har några mjölkfria kakor. Var extra försiktig när du läser listan på Delicatos hemsida eftersom det är en förskjutning i tabellen, vilket gör att den är lite trixig att tyda. Gillebagaren använder inte mjölk, hasselnötter eller jordnötter i någon av sina kakor. Deras leverantör av choklad använder dock mjölk i sin fabrik, vilket innebär att chokladen kan innehålla spår av mjölk. Göteborgskex och LU kex har mjölkfria kex. LU:s hemsida har ingen allergiförteckning utan man får klicka på varje produkt. Farmors arrakstärningar och havretärningar är gjorda på ren havre och innehåller inte mjölk, ägg eller nötter, men sojalecitin.

Korv: Korvar kan innehålla mjölk. Här är några producenter som gör mjölkfria korvar. En del av dem tillverkar även korvar med mjölk, så läs innehållsförteckningen:

Margarin till matlagning: Carlshamns margarin Mjölkfritt (finns som fast och flytande, båda är även fria från sojalecitin), Milda Culinesse , MIlda mjölkfritt 80%.
Obs! På Mildas vegetabiliska bakmargarin i folie står det att det innehåller fett från växtriket. Men det innehåller även vassle, så det är inte mjölkfritt.

Margarin på smörgåsen: Carlshamns margarin Mjölkfritt kan användas både på smörgåsen och till att baka med. Mildas mjölkfria smörgåsmargarin är mjölkfritt. Mildas ekomargarin tillverkas utan mjölk. Den blå förpackningen med Becel tillverkas utan mjölk, men i lokaler där man hanterar mjölkprodukter.

Majonnäs: Äkta majonnäser ska inte innehålla mjölk. Lättmajonnäser däremot kan innehålla mjölk. De allra flesta majonnäser innehåller ägg, men det finns vissa varumärken som är äggfria och de finns oftast att köpa i specialbutiker. Även i vanliga livsmedelsaffärer finns det majonnäs som tillverkas utan ägg. Lätt majonnäs från Coop X-tra tillverkas utan mjölk och ägg medan Kavlis lättmajonnäs tillverkas utan ägg men innehåller däremot mjölk.

Mellanmålsdryck och smoothies: Det finns flera havrebaserade mellanmålsdrycker. Carlshamns smoothie med smak av skogsbär, havtorn eller skogsbär finns i 2,5 dl-förpackning. Oatlys mellanmålsdryck i plastflaska innehåller inget tillsatt socker och finns i smakerna äpple/grönt te, jordgubbar/skogsbär och apelsin/havtorn. Oatly har dessutom chokladdryck och naturell havredryck i 2,5 dl-förpackning och smoothies i plastflaska i smakerna blåbär/tranbär och granatäpple/päron.
Froosh är en smoothie med enbart frukter som säljs i 250 ml-flaska och litersförpackning. Yosa Smoothie finns i smakerna mango-vanilj och hallon-röda vinbär.

Olja: Använd gärna olja i matlagning och bakning, Det finns en mängd oljor för olika ändamål som till exempel olivolja, rapsolja, majsolja och solrosolja.

Pålägg:
Rökt eller kokt skinka eller annat helt kött som kalkon fungerar bra, men läs innehållsförteckningen eftersom till och med en del skinkor kan innehålla mjölk (!).

Korvar och pastejer kan innehålla mjölk eller mjölkpulver. Här är några tillverkare som gör korvar och annat pålägg utan mjölk (de kan även ha pålägg som innehåller mjölk så läs innehållsförteckningen):

Kaviar är ofta mjölkfritt.

Smoothie: Färdig smoothie baserad på havre finns i flera smaker och finns under varumärkena Oatly, Carlshamn mejeri och Yosa.

Smördeg: Läs innehållsförteckningen, flera färdiga smördegar är faktiskt tillverkade utan mjölk.

Snabbmat: Familjen Dafgård, Scan (här kan du kryssa i om produkterna ska vara fria från till exempel mjölk, soja, ägg och gluten)

Snacks: Snacks innehåller ofta mjölk, men det finns både salta pinnar, popcorn och chips som är mjölkfria. OLW har en allergiguide. Andra som har några mjölkfria snacks är Estrella, Gårdschips, Lindroos, Svenska lantchips.

Sås: Såserna från Delikatessfabriken är alla fria från mjölk, soja och gluten, de innehåller dock ägg. Även Lohmanders har flera färdiga såser, fria från mjölk och gluten.

Tandkräm: Det är inte bara mat som innehåller mjölk. Tänk på att tandkrämen Zendium innehåller colostrum, råmjölk, och därmed mjölkprotein. (Zendium innehåller även lysozyme, vilket är äggprotein.)

Vaniljsås/vaniljvisp: Färdig vaniljsås finns under varumärkena Carlshamn mejeri, gogreen och Oatly. Ekströms kokmarsan fungerar om du använder havredryck när du tillagar den. Den är tjockare och passar därför till tårta.

Välling:
Enago gröt och välling är fri från mjölk, soja och ägg. Finns att köpa i livsmedelsaffärer. Under våren 2013 pausar tillverkningen under tiden Enago letar efter en ny leverantör av fett till tillverkningen.

Semper har mjölkfri gröt och mjölkfria vällingar. De innehåller dock sojaprotein. På Sempers hemsida kan du klicka dig fram till de olika produkterna och läsa innehållsförteckningarna.

Sinlac är fri från mjölk och gluten. Finns att köpa på Apotek och i större livsmedelsaffärer.

Yoghurt: Oatlys havregurt och Yosa är gjort på havre och finns i flera smaker. Provivas fruktdrycker innehåller Lactobacillus plantarum 299v (bakterier som är bra för magen, läs mer på Provivas hemsida).

Ägg: Fiberhusk och no egg fungerar bra som äggersättning vid bakning.

Mjölkfri.com ansvarar inte för innehållet på hemsidorna vi länkar till, utan det gör respektive företag.

Tillbaka

Recept

Pizza

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com