Senaste foruminläggen

Att gå över till mjölkfri kost


När man själv väljer att gå över till en helt mjölkfri kost har man ofta funderat ett tag på det och har kanske undersökt vad det finns för alternativ. Men, om man blir ”beordrad”  att ge sina nära eller sig själv mjölkfri kost kan det komma som en chock. Nu är det slut med allt är gott, kanske man tror. Så är det inte!

I början krävs det att man lär sig en del, till exempel att läsa innehållsförteckningar. Man får lära sig att både kasein och vasslepulver betyder att produkten innehåller mjölkprotein och att till och med maränger kan innehålla mjölk.

Var konsekvent

När man utesluter mjölkprodukter gäller det att vara konsekvent. För att märka någon skillnad är det bäst att i början helt utesluta allt som har med mjölk att göra. Inte bara sluta dricka mjölk, utan även byta ut osten, korven, chokladen och allt annat som kan innehålla mjölk. I vår mjölklista kan du läsa mer om vad du ska se upp med.

Mer än du tror är mjölkfritt

Läser man innehållsförteckningar, ser man snart att ganska mycket faktiskt är mjölkfritt och att man kan handla sin mat i vanliga livsmedelsaffär. Visste du till exempel att färdig smördeg kan vara mjölkfri?

På sidan "Istället för mjölk" hittar du tips på vad du kan ersätta dina mejeriprodukter med.

När man är inne i innnehållsläsar-svängen märker man att produkternas recept ändras då och då. Det händer att mjölken försvunnit ur produkten sedan man senast läste innehållsförteckningen.

Minst tre veckor utan mjölk

Det tar ett tag för kroppen att ställa om sig, så du får räkna med att vara utan mjölkprodukter ett tag, innan du märker någon skillnad. Om du har någon sjukdom eller funderar på att ge dina barn helt mjölkfri kost ska du först tala med din läkare eller dietist, så att ni får en fullvärdig kost.

Mår mycket bättre

Efter en mjölkfri period känner du dig förhoppningsvis mycket bättre. Borta är kanske de ständiga toalettbesöken, den gasiga och uppsvullna magen, den tunga känslan i kroppen eller om du har haft eksem, kanske de känns bättre. ”Kan man må så här bra?” är en vanlig kommentar.

Att prova mjölk

Nu kan det vara dags att prova någon mjölkprodukt om du misstänker att du är laktosintolerant. Börja med en liten mängd, kanske en matsked yoghurt eller filmjölk. Genom din läkare kan du få hjälp med ett schema för att hitta nivån för hur mycket laktos just du klarar att bryta ned.

Många laktosintoleranta klarar minst en deciliter mjölk om dagen. Då räknas all laktos i alla produkter man stoppar i sig – filmjölken till frukosten, mjölken i kaffet, såsen till maten och kakan till kaffet.

Kommer du på att du är laktosintolerant, så grattis! Nu vet du hur du kan må bra på ett ganska enkelt sätt - ät inte så mycket produkter med laktos i. Och det finns  tabletter på apoteket som du kan ta om du ska äta något med laktos i. Tabletterna innehåller enzymet laktas som  hjälper dig att bryta ned mjölksockret. De kan även användas direkt i maten.

Välkommen till ditt nya liv!

Du som är mjölkallergiker: välkommen till ditt nya liv – nu blir det lättare! Har du gått på mjölkfri kost ett tag, känner du säkert att det händer saker i kroppen. Du kanske mår bättre, får mer energi och känner dig allmänt lättare till mods. Med den känslan och kunskapen om vad du ska undvika för att må bra, så blir det lättare i takt med att du kommer på fler maträtter du kan göra, och fler godsaker du kan stoppa i dig.

Dessutom kommer fler och fler företag på att det finns pengar att tjäna på att tillverka mjölkfria produkter, så utbudet växer hela tiden.

Men kalken då?

”Hur får man i sig tillräckligt med kalk om man inte dricker mjölk?”
Det är en av de vanligaste frågorna som kommer när man säger att man undviker mjölk.

De svenska näringsrekommendationerna för kalkintag per dag är:

Om du dricker havredryck, innehåller varje deciliter Gogreen, Oatlys H+ eller Solhavre 120 mg kalcium.

Andra kalkkällor är färska grönsaker som broccoli, sardiner, strömming, ägg, quinoa, sesamfrön och solrosfrön.

Dessutom finns det kalktabletter att köpa på apoteket. Prata med din läkare eller dietist om hur mycket extra kalk du behöver.
 

Tillbaka

Recept

Panforte, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com