Senaste foruminläggen

Semlor

Kategori: Äggfritt Sojafritt Mjölkfritt Glutenfritt (kan innehålla havre) | Typ av recept: Kakor, bullar och tårtor

Det här behöver du:

Semlor

Släta bullar, se länkar till recept på släta kardemummabullar längre ned

Fyllning till tre bullar:
3 tunna skivor mandelmassa

eller
½ dl mandel eller hasselnötter (om du inte tål mandel eller nötter kan du ersätta dem med knappt en droppe av Ekströms bittermandelolja och ta lite mer inkråm från bullarna. Trots namnet innehåller bittermandeloljan ingen mandel. Var försiktig vid doseringen eftersom oljan ger mycket smak)
inkråm från bullarna
1 msk socker
2-3 msk havregrädde

Havregrädde:
Visp (vispbar havregrädde från gogreen, innehåller sojalecitin vilket de flesta sojaallergiker klarar)

eller
Luftig visp från Carlshamn Mejeri

eller
1 ½ dl havregrädde (om du inte tål havre kan du prova med risgrädde, vi har inte gjort det ännu)
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
3 tsk socker

Det finns även risgrädde på sprayflaska (säljs under varumärket soyatoo, läs så att det är risgrädde och inte sojagrädde - den är svår att få tag på). Den sjunker dock snabbt ihop.

florsocker att pudra över

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Bullarna: Använd gärna släta kardemummabullar, eller glutenfria semlebullar.

Använd grädde och fyllning efter vad du tål. Här är några förslag:
Havregrädden: Om du använder gogreens visp bör den vara rumstempererad när den vispas. Vispa grädden hårt i några minuter så att den blir fluffig. Luftig visp från Carlshamn Mejeri kan vispas kylskåpskall. Ställ sedan grädden i kylskåpet en stund så att den stelnar till lite, så kan du även spritsa den om du vill.

Om du använder flytande havregrädde blandar du först gelatinet med vattnet och värmer det i vattenbad så att det smälter. Vispa havregrädden tillsammans med sockret och häll i gelatinlösningen. Vispa en stund så att det börjar tjockna och ställ sedan in bunken i kylen. Låt stå i minst 15 minuter. Denna grädde är bäst att klicka på med sked.

Fyllningen: Föredrar du en tunn skiva mandelmassa skär du av ett lock från bullen. Lägg mandelmasseskivan på bullen, spritsa eller klicka på havregrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Vill du göra egen fyllning, gröper du ur en grop i varje bulle. Mal mandeln eller nötterna och blanda med bullarnas inkråm och sockret. Späd med havregrädden så att det blir en ganska lös smet som du sedan lägger i gropen. Spritsa eller klicka på havregrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Tillbaka | Skriv ut

Recept

Omelett

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com